Projectmanagement bij Nictiz

Aanpak releasebeleid via scrum-methodiek

In het kort

Consultant Robert Breas pakt meerdere kleine maar complexe zaken op die zijn blijven liggen bij Nictiz.

Probleemstelling

Nictiz zocht projectleiders met relevante kennis van de MedMij-standaarden. Een zaken die de afgelopen tijd zijn blijven liggen, worden nu opgepakt.

Methodiek

Ik kijk hoe we de door Nictiz ontwikkelde standaarden gelijk kunnen trekken. Dat betekent veel praten, uitzoeken en inventariseren.

Resultaten

Naast het schrijven van een beleidsstuk heb ik een aantal standaarden scherper geformuleerd en kijk ik naar een specifieke standaard voor zelfmetingen.

Probleemstelling

“Nictiz zocht experts, projectleiders die ook inhoudelijke kennis hebben op het gebied van de MedMij-standaarden. Collega Nico Ooms <link> is expert op het gebied van de geboortezorg. Dat heeft hij opgepakt en ik heb de andere zaken rond MedMij opgepakt. Het is een heel vrije rol waarin ik meerdere kleine maar complexe zaken afhandel die zijn blijven liggen de afgelopen tijd. Nictiz was eigenlijk op zoek naar een vaste kracht, maar die kunnen ze niet vinden. Er is met een aantal externe partijen gesproken, waaronder PHIT. Omdat wij een goede relatie met Nictiz hebben en omdat ze de expertise van Nico en mij kennen, kwamen ze bij ons terecht.”

drie karakters in een luchtballon, waarvan er eentje aan een touw onder de ballon hangt

Methodiek

“We verbeteren nu vanuit de Scrum-methodiek, dus in sprints, elke maand een aantal punten van het releasebeleid. Ook kijk ik naar aanpassingen in de documentatie en het kwalificatiemateriaal bij een nieuwe versie van een standaard. Het aantal door Nictiz ontwikkelde standaarden is in de loop der jaren enorm gegroeid en versplinterd. Ik kijk hoe we dat meer gelijk kunnen trekken. Dat betekent veel praten, uitzoeken en inventariseren. Hoe ziet een proces er precies uit en is het goed gedocumenteerd? Alle moeilijke vraagstukken rondom MedMij komen op mijn bordje terecht.”

Resultaten

“Er ligt nu een beleidsstuk ‘Hoe gaan we een standaard uit faseren?’ Daar zijn wat algemene vraagstukken uit voortgekomen, met een bredere scope. Ik heb er aan bijgedragen om een aantal MedMij-standaarden scherper te formuleren. Ook kijk ik naar een specifieke standaard voor zelfmetingen, dus glucosebepalingen en bloeddrukmetingen die een patiënt zelf doet. Zaken zijn vooral vanuit de techniek aangevlogen. Ik probeer daarnaar te kijken vanuit die bovenste lagen van het interoperabiliteitsmodel: de organisatie-laag en de zorgprocessen-laag.”

Vervolgstappen

Ik blijf aan de slag met projectmanagement. Dat betekent rollen en scope bepalen en randvoorwaardelijke zaken oppakken. Ik schiet een beetje van de helicopterview naar de diepte, daarna naar de inhoud en dan weer terug naar de brede blik.

Meer weten?

Wil je na het lezen van deze case meer weten over gegevensuitwisseling in de zorg? Ons team beantwoordt graag al je vragen. Plan direct een afspraak in.