Skip to main content
Programmamanagement

Steeds bredere steun voor Onconext

Op 25 mei werd Data Driven Healthcare georganiseerd. Op dit online event over digitale gegevensuitwisseling in de zorg, werd dieper ingegaan op Onconext. Radioloog Carla Meeuwis en Sylvia Veereschild, specialist gegevensuitwisseling, schetsten de problemen waarmee zij dagelijks te maken hebben. Die lopen uiteen van het veelvuldig overtypen van gegevens tot data die zoek raakt. Hans Mekenkamp legde uit dat Onconext vastgelegde patiëntinformatie laagdrempelig uitwisselbaar en herbruikbaar wil maken voor zorgprofessionals en patiënten in heel Nederland.

Niet alleen het NABON (Nationaal Borstkankeroverleg Nederland en IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) steunen het initiatief. Ook PALGA, de stichting waar alle pathologie laboratoria in Nederland in samenwerken, is enthousiast. Want als pathologen gegevens gestructureerd vastleggen, dan kunnen andere deelnemers in de oncologieketen de gegevens hergebruiken. Dat geldt ook voor de patiënt, die informatie via zijn PGO (Persoonlijke gezondheidsomgeving) kan bekijken. De pathologen zien ook graag dat hun collega radiologen de stap maken naar ‘synoptic reporting’. Zo zijn gegevens in de keten herbruikbaar zonder overtypen.

Informatie wordt binnen Onconext gestructureerd vastgelegd en omgezet naar een SNOMED code. Dat is een medische terminologie standaard voor het documenteren en coderen van medische gegevens. Zo is de informatie beter leesbaar. En als het beter leesbaar is, is het voor artsen beter interpreteerbaar. En beter vertaalbaar naar voor patiënten begrijpbare termen. Stel dat een arts de term ‘metastase’ noteert in zijn of haar verslag. Het woord ‘metastase’ krijgt in de computer een SNOMED code mee en wordt ‘vertaald’ naar het woord ‘uitzaaiing’ in patiëntvriendelijke taal.

Een voorbeeld van een leverancier die een bijdrage wil leveren is Roche Diagnostics. Bart van de Bogaard vertelde dat het bedrijf graag vooraf wil meedenken en bijdragen aan het project. Onder andere met de inbreng van internationale kennis en kunde of deelname aan pilots. Ook een publiek-private samenwerking wordt niet uitgesloten.

Zo krijgt Onconext steeds bredere steun vanuit het veld, van zorgverlener, patiënten, koepels, industrie en uiteindelijk de overheid.

Via Onconext is vastgelegde patiëntinformatie laagdrempelig uitwisselbaar en herbruikbaar voor zorgprofessionals en patiënten in heel Nederland.

Auteur: Hans Mekenkamp

Als ‘inspirator’ enthousiasmeert hij mensen en hij laat hen graag grenzeloos denken.

Bekijk het profiel van Hans

Leave a Reply