Skip to main content
ArtikelenNieuws

Nieuw IHE-bestuurslid Robert Breas wil Nederland meer laten aansluiten bij Europa

Robert Breas, senior consultant bij MedicalPHIT, is sinds kort ook bestuurslid bij IHE-Nederland. Robert is de opvolger van Onno Gabel, die na 7 jaar als bestuurder graag plaatsmaakt voor vers bloed in de organisatie. Een inkijkje in de plannen van Robert voor IHE.

Hoe heeft IHE jou gevonden?
“Dat begon al een tijd geleden, in 2010. Ik werkte toen bij Nictiz. Op een gegeven moment zocht IHE-Nederland een technical manager, voor werk waar ze zelf niet aan toe kwamen. Die rol heb ik vanuit Nictiz vervuld. In 2012 ben ik voor MedicalPHIT gaan werken. Daarna ben ik altijd betrokken gebleven bij de Nederlandse ontwikkelingen. MedicalPHIT is ook de kennispartner van de IHE Academy. Dus wij verzorgen de cursussen en realiseren zo kennisoverdracht.”

En nu is er een wisseling van de wacht bij IHE?
“Ja, dat klopt. Vincent van den Berg van ChipSoft is de nieuwe leveranciersvoorzitter. Dat de voorzitter bij de grootste EPD-leverancier werkt, laat zien dat ze achter standaardisatie staan. Nadat Vincent toegezegd had, klopte IHE kort daarna bij mij aan. Ik moest dat thuis nog wel even kortsluiten. Want er gaat natuurlijk wel wat vrije tijd in zitten en mijn kinderen zijn nog relatief jong. Maar mijn vrouw was ook direct positief. Ze weet dat ik het eigenlijk altijd heb over die gegevensuitwisseling en hoe leuk en belangrijk ik dat vind. Ik heb het er thuis zoveel over dat zelfs mijn vrouw er enthousiast over is. Terwijl ze niks met IHE heeft. Maar ze werkt wel in de zorg. Dus we hebben het geregeld over projecten waarbij mijn kennis ook van pas komt. Dus na haar instemming zei ik volmondig ja tegen IHE.”

Wat ga je precies doen?
“Officieel ben ik penningmeester. Ik moet ervoor zorgen dat de organisatie gezond blijft en we goede dingen kunnen blijven doen. We zijn nu bezig met de focus van volgend jaar. Er gebeurt in de politiek erg veel. Daar proberen we aansluiting mee te houden. VWS heeft besloten om FHIR de standaard te maken. Dat is een goed besluit, alleen ben je er daarmee nog niet. Er zijn nog meer stukjes die moeten passen in de puzzel van databeschikbaarheid en interoperabiliteit. Ik wil mij ook inzetten om die samenwerking tussen IHE, Nictiz en andere standaardisatieorganisaties vorm te geven. Ik denk daarbij ook aan HL7 Nederland. Die samenwerking is wat verwaterd. Ik zie veel kansen om intensiever samen te werken en elkaar te versterken.”

Waar wil jij je hard voor maken?
“Kennis over integratie en interoperabiliteit is nog niet zo wijdverspreid in de zorg. Deze complexe materie hoop ik met inhoudelijke kennis te kunnen verduidelijken, op alle lagen van het interoperabiliteitsmodel. Met betere communicatie kunnen we met name voorkomen dat het wiel steeds opnieuw wordt uitgevonden. We kijken met zijn allen te weinig naar wat er al is. Zowel binnen Nederland als internationaal. Ook daarom weet ik dat we nog genoeg werk te doen hebben. Veel nieuwe initiatieven zijn best wel bruikbaar, maar sluiten niet aan bij internationale ontwikkelingen en bij de rest van Europa.”

IHE heeft die internationale banden gelukkig.
“Ja, dat helpt. Nederland is geen eiland. We houden zeker de internationale ontwikkelingen bij. We willen Nederland nadrukkelijk linken aan Europa. Europese ontwikkelingen vertalen naar de Nederlandse situatie, in werkgroepen bijvoorbeeld. Maar ook onze kennis, over bijvoorbeeld de NEN-normen over logging van gegevens, weer koppelen aan de internationale standaard. Andere landen doen dat al, maar Nederland nog niet.”

Waar willen jullie het nieuwe jaar mee beginnen?
“Tijdens mijn eerste sessie met het bestuur en onze leden, kwamen twee focusgebieden naar voren: samenwerking en uitwisseling. We willen inzetten op de beeldbeschikbaarheid en op de BGZ, de basisgegevensset zorg. Bij dit laatste onderwerp is aansluiting op de International Patiënt Summary, waar Europa mee werkt, zeer belangrijk. Ook willen we zorgverleners beter bevragen. Om scherper te weten wat zij nodig hebben. Over ICT-vraagstukken wordt heel veel vergaderd, nagedacht en afgewacht. En daarna toetsen we specificaties en dan ligt er ineens een eindresultaat. Terwijl zorgverleners er nauwelijks bij betrokken waren. Dus luisteren, samenwerken en aansluiten bij internationale ontwikkelingen worden wel mijn speerpunten als IHE-bestuurder.”

Leave a Reply