Skip to main content

Sandra Duivenvoorden, product owner van het laboratoriumsysteem bij het Leids University Medical Center (LUMC)

“Op een congres van MedicalPHIT, kwam ik Robert Breas tegen bij een stand over de cursussen. Ik dacht gelijk dat de training interoperabiliteit ook iets zou zijn voor mijn team.”

Over LUMC:

Het LUMC staat als innovator voor het verbeteren van de gezondheidszorg en de gezondheid van mensen. Dat is onze missie. Dit doen we vanuit toonaangevend onderzoek en vernieuwend onderwijs. Samenwerking binnen en buiten het LUMC is belangrijk voor succesvol innoveren. Het LUMC werkt daarom samen op nationaal en internationaal niveau. Wij willen het LUMC sterker verbinden met onze omgeving en beter doorgeven aan volgende generaties. Wij willen grensverleggend beter worden.

Sandra Duivenvoorden

Waarom heb je gekozen voor deze cursus?
Introductie Interoperabiliteit

“Op een congres van MedicalPHIT, kwam ik Robert Breas tegen bij een stand over de cursussen. Ik dacht gelijk dat de training interoperabiliteit ook iets zou zijn voor mijn team. We wisselen wel veel gegevens uit binnen de muren van ons ziekenhuis, maar die buitenwereld wordt steeds belangrijker. En aangezien ons team redelijk groot is, kwamen we uit op een incompany-training.”

Heb je een andere standaardcursus over dit onderwerp overwogen?

“Eigenlijk niet. Dit programma zag er gewoon goed uit. Bij deze training zoomden we op een gegeven moment in op ons eigen landschap. Zo konden we onze eigen LUMC-termen weer gebruiken, waardoor we elkaar goed begrepen. Er kwamen al heel veel termen en afkortingen voorbij deze dag. Dus waar we onze eigen woorden konden gebruiken was dat heel prettig. De hele training kwam zo tot leven, we zaten goed op één lijn.”

Wat vond je ervan?

“Goed. Natuurlijk kregen we een hele hoop informatie over ons heen. Ik ben in mijn werk wat meer bezig met de buitenwereld, dus mij kwamen veel termen bekend voor. Collega’s die hoofdzakelijk werken met systemen in het ziekenhuis, ging het aantal afkortingen wel wat duizelen. Maar het is heel fijn dat we al die begrippen nu een keer gezien hebben. En dat we ze in een kader kunnen plaatsen. Labuitslagen worden overal gebruikt, dus wij moeten daar vroeg of laat over kunnen meedenken. Ik denk niet dat iedereen nu in een keer alle informatie kan oplepelen, maar we kunnen nu wel de zorginformatiebouwstenen in het juiste vakje plaatsen.”

Heb je informatie gemist?

“Niet direct. Het was echt wel heel veel informatie voor één dag. Allemaal nuttig, hebben we de afgelopen tijd ook in de praktijk gemerkt. De kwartjes vielen nu gewoon sneller als er iets over dit onderwerp voorbijkwam.”

Heb je de opgedane kennis al toegepast?

“Nog niet direct. We zijn nu in een fase dat er nieuwe projecten gestart worden, dus dat gaat zeker gebeuren. Een eyeopener voor mij was dat huisartsen nog een eigen standaard hebben. Als academisch ziekenhuis werken we nog niet zo veel met huisartsen samen, maar dat is zeker wel ons plan. Dan willen wij huisartsstandaarden overnemen. We hebben ook bepaalde wensen om PGO’s te verbeteren, dus ook daarbij komt de nieuwe kennis goed van pas.”

Had je dat ook zonder deze cursus kunnen doen?

“Mja, dat zou wel kunnen misschien, maar we hebben nu veel beter zicht op het hele landelijke landschap. Het is gewoon veel duidelijker wat er al is en waar we naartoe gaan met elkaar. En alle collega’s kennen dat plaatje nu. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Dat is wel zo praktisch, vooral omdat de communicatie buiten ons ziekenhuis voor mijn mensen een ver-van-hun-bedshow is.”

Hoe was de sfeer in de groep tijdens de cursus?

“Er was een losse, gezellige sfeer. We hebben korte lijnen met technisch beheer en de ICT-coördinatoren op het laboratorium. Die mensen had ik ook uitgenodigd voor de cursus. Het was leuk om de interactie tussen iedereen te zien. We leerden toch meer over elkaars vakgebied. Het werd zichtbaarder wat iedereen kan en doet. Dat was een leuke bijvangst van deze dag.”

Wat vond je van de trainers?

“De trainers waren een goede combi samen. Robert Breas zat vooral op de theorie. Hij geeft deze training ook aan klinisch chemici en kon zijn ervaring goed overbrengen. Wim Hoeijenbos komt uit de labwereld en kon goed aangeven wat voor ons belangrijk was. Ze hadden de inhoud onderling goed verdeeld. Er was ook alle ruimte voor vragen, heel fijn.”

Staat er nog een andere cursus op je wensenlijstje?

“Ik kan me voorstellen dat je een aanvullende cursus wil doen, op het moment dat je een concreet project doet waarvoor die informatie nodig is. Bijvoorbeeld over de HL7-standaard of FHIR. Zo’n cursus is handig als je weet dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. Want ik merk wel dat dit soort droge kennis snel wegzakt als je die kennis niet toepast.”