Skip to main content

Robert Buurlage, Technisch Applicatiebeheerder XDS bij GERRIT Diensten, volgde de cursus Gegevensuitwisseling IHE XDS overview & hands-on

“Ik kan nu uitleggen waarom iets wel of
niet werkt.”

Over Gerrit diensten:

GERRIT is de regionale samenwerkingsorganisatie van zorgaanbieders op het gebied van ICT. Van daaruit bieden we allerlei diensten én we leggen verantwoording af aan de zorg zelf, namelijk aan onze participanten.

Robert Buurlage

Waarom heb je gekozen voor deze cursus?
Gegevensuitwisseling IHE XDS overview & hands-on

“Ik ben afgelopen maart begonnen bij ‘Wij zijn Gerrit’. Toen ik hier begon wist ik helemaal niks, dus ik ben ingeschreven voor alle cursussen. Deze cursus had ik eigenlijk ook al eerder gewild. Ik werk nu al 3 maanden met de systemen. Dus eigenlijk was de training een bevestiging van wat ik mezelf had aangeleerd.”

Wat vond je ervan?

“In de praktijk hoor je vaak ‘het is wat het is’. Ik ben dan zo nieuwsgierig: waaróm is het dan wat het is? Daar krijg je bij de training uitleg over. Robert Breas en Jan Feenstra hebben heel veel kennis en kunde om dat ook goed uit te leggen. In de groep was ik eigenlijk de enige met ervaring met XDS. Ik merkte dat het zó duidelijk werd uitgelegd, dat ík er wat aan had, maar de anderen ook. En het volgende punt werd pas opgepakt, als iedereen het snapte.”

Heb je de opgedane kennis al toegepast?

“Jazeker, ik kan nu uitleggen waarom iets wel of niet werkt. Maar ik kan ook dieper op de materie ingaan. Ik kan het instellen zoals het moet. Maar als de standaardoplossing niet werkt, dan kan ik ook al verder gaan en kijken of het op een andere manier wel werkt. Ik ben leergierigheid en heb in drie, vier maanden al ontzettend veel geleerd. Via trainingen, maar ook ‘on the job’. De puzzelstukjes vallen op hun plaats door de training.”

Wat vond je van de trainers?

“Wat ik fijn vond aan de groep: alle lagen zaten er. Van verschillende mensen uit ziekenhuizen tot iemand van VWS. Alles werd van a tot z uitgelegd, zodat het voor iedereen begrijpelijk was. Met eventueel een verwijzing naar een andere training, bij meer vragen. De trainers kunnen heel goed uit eigen ervaring vertellen. En juist die ervaringsdingen zijn heel nuttig. Want je kunt wel alles vanuit uit het boekje doen, maar uiteindelijk werkt niets precies zoals het in het boekje staat.”

Hoe was de interactie met andere deelnemers?

“Heel goed, juist door de verscheidenheid aan deelnemers. Er was ook iemand van een ziekenhuis die ook naar XDS wil gaan. Ik kon met haar dingen uitwisselen vanuit mijn kennis en ervaringen. Wat kan wel en wat niet. Ook hoorde ik zo vanuit het ziekenhuis wat daar speelt. Er was een heel fijne dynamiek, iedereen heeft vanuit zijn eigen referentiekader vragen. En daar wordt door de cursusleiders goed op ingespeeld.”

Staat er nog een andere cursus op je wensenlijstje?

“Ik heb al een aantal cursussen gevolgd en ga door met ‘XDS advanced’ en ‘DICOM advanced’. Robert Breas had het ook over een online-terugkomdag. Dat zou ik over een tijdje een heel leuke afsluiting vinden.”