Skip to main content

Eric Brouwer, technisch applicatiebeheerder bij Franciscus Gasthuis & Vlietland

“Door de combinatie van uitleg en praktijkoefeningen leer je snel.”

Over het Franciscus Gasthuis en Vlietland

Franciscus Gasthuis & Vlietland is een Topklinisch Opleidingsziekenhuis.  Ontstaan uit het Sint Franciscus Gasthuis en Vlietland Ziekenhuis, waardoor wij met ruim 4.700 medewerkers, 340 artsen en 150 vrijwilligers graag voor u klaarstaan. Toen, nu én in de toekomst.

Waarom heb je gekozen voor de IHE-XDS advanced cursus?

“In het Franciscus Gasthuis en Vlietland draaien we al een paar jaar met XDS. Dit was een goed moment voor een cursus, omdat ik er een tijdje tussenuit was geweest. Na contact met PHIT bleek de essential cursus niet nodig. De basisinformatie van XDS zat er nog wel in. Het interessante van de advanced cursus was, dat die vooral op ‘trouble shooten’ zat.”

Hoe heb je de cursusdag ervaren?

“Positief: de verhouding tussen uitleg en praktijkoefeningen was goed. Toevallig zaten mensen van een bedrijf waarmee wij zakendoen bij dezelfde cursus. We konden meteen verder ingaan op de case waarmee we al bezig waren. De cursusleiders, Robert Breas en Pascal Looijé, hadden daarbij een faciliterende rol. Ze lieten ons wel onze gang gaan, maar kwamen met goede antwoorden op vragen en hadden daar ook voorbeelden bij. De cursus heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ook zonder andere medecursisten zou ik meer dan voldoende praktijkkennis hebben opgedaan.”

Wat vond je van de trainers?

“Zeker! Robert en Pascal hebben superveel kennis en ervaring. Het zijn kundige trainers en plezierige mensen om naar te luisteren. Ook door de manier waarop ze het brengen. Robert en Pascal bieden voldoende ruimte voor eigen input en vragen. Als iemand iets niet snapt, proberen ze de kennis op een andere manier over te brengen. Als het nodig is doen ze dat op heel veel verschillende manieren, tot iedereen het begrijpt. Daar zijn ze zeer gedreven in. Robert en Pascal beschikken over goede didactische vaardigheden.”

Wat vond je van de cursusgroep?

“De groep cursisten bestond uit ongeveer acht personen. Ik kende toevallig een aantal van hen, maar dat gold niet voor iedereen. Dat maakte niet uit. Iedereen had zijn eigen input. XDS is natuurlijk gewoon een standaard. Het maakt niet uit met welke partijen je zit, want je loopt in grote lijnen tegen dezelfde issues aan. Het contact met andere cursusdeelnemers was goed en ook wel gezellig.”

Wat is voor jou het vervolg?

“Dit is het voor mij voorlopig qua cursussen over dit onderwerp. Maar de website met het cursusaanbod staat in mijn favorieten. Ik kijk regelmatig wat het aanbod is. Er is dus zeker interesse en die gaat vooral uit naar XDS. Op dit moment zijn er geen cursussen die verdergaan op het niveau waarop wij bezig zijn. Misschien komt er nog een keer een super-advanced versie of iets dergelijks: daar zou ik me dan zeker voor inschrijven. Interoperabiliteit en connectiviteitsvraagstukken hebben mijn aandacht. Ik zou daar wel een nog diepere slag in willen maken.”