Ziekenhuisbreed Beeldmanagement
Algemeen
Deze cursus geeft een blauwdruk van een informatie- en beeldmanagement project in een ziekenhuis. Tijdens de cursus wordt een overzicht gegeven van de beeldvorming en workflows op de verschillende afdelingen en de mogelijkheden van archivering met een Vendor Neutral Archive (VNA) of PACS II. De cursus geeft inzicht in de projectaanpak, de technische standaarden (IHE) en de PACS II en VNA-systemen die op de markt zijn.
Leerdoelen
Aan het einde van deze cursus zijn deelnemers in staat om:
- Een project blauwdruk voor een informatie- en beeldmanagement project in een ziekenhuis te beschrijven.
- De relatie en samenhang tussen verschillen beeldvormende workflows te analyseren en uit te leggen.
- Waar relevant, internationale standaarden toe te passen binnen informatie- en beeldmanagement project setting.
- Vraagstukken rondom beeldmanagement en archivering en de relatie met een EPD te analyseren en te beschrijven.
- De relatie tussen beelden, meetgegevens en afdelingssystemen te verklaren.
Bart Schepers, territory manager Nordics, Hyland
“Ik heb er veel van geleerd. Maar uiteindelijk moet je er iets mee doen. De droge theorie, daar kon ik niet veel mee. Met name de praktische voorbeelden hebben me wijzer gemaakt. Dan hoor je iemand die in een ziekenhuis werkt zeggen: ‘wij doen het hier zo’ of ‘in de praktijk lopen we daar tegenaan’. Het is leerzaam om zo’n vraagstuk later zelf ook eens te bekijken.”
Voor wie
Deze cursus is bedoeld voor professionals die een ziekenhuisbreed informatie- en beeldmanagement systeem (bv VNA, PACS II, enterprise PACS) gaan selecteren en/of implementeren. Daarnaast is de cursus voor personen die bezig zijn met (de koppeling op een) EPD:
- Workflows van afdelingen gericht op beelden, verslagen en signaal data.
- Infrastructurele architectuur voor archivering van diagnostische beelden (DICOM en non-DICOM), verslagen en signaaldata ter ondersteuning van een ziekenhuisbreed EPD.
Trainer: Robert Breas
“Bij de introductiecursussen is het leuk om aan het einde van de dag te zien dat alles op z’n plaats valt bij cursisten. De dynamiek is anders tijdens de advanced cursussen. Dan hoor je waar men in de praktijk tegenaan loopt. Vaak help ik cursisten dan verder met voorbeelden uit andere projecten.”
“Cursus geven is een feestje. Je ontmoet nieuwe mensen, hoort nieuwe vraagstukken, daar krijg ik altijd veel energie van.”
Trainer: Jonne Muilenburg
“Het niveau tijdens een training is vaak verschillend. Je hebt mensen met vragen die heel ver gaan, of mensen die op cursus gestuurd worden. Dan is het gewoon heel mooi als alle deelnemers aan het einde van de dag begrijpen waar het om gaat.”
“Als ik dit doe, dan gebeurt dat. Een complex verhaal uitwerken en het vervolgens overbrengen, zodat anderen het ook begrijpen. Daar word ik heel blij van.”
Inschrijven en kosten
Je kunt je inschrijven door onderaan op ‘inschrijven’ te klikken en je gegevens in te voeren. Je kunt ons ook een e-mail sturen ([email protected]) met daarin je gegevens (naam, organisatie en afdeling, compleet postadres, je functie, telefoonnummer en emailadres). Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met verdere informatie. De factuur wordt verstuurd naar de financiële administratie van jouw organisatie.
Wij hanteren voor deze training een minimum van tien deelnemers.
De kosten voor deelname bedragen € 695,00 (excl. btw) per persoon. Hierbij zijn inbegrepen: koffie, thee, lunch en een digitale cursusmap.
Early Bird tarief
Schrijf je je tot 4 weken vóór deze cursus in, dan ontvang je een korting van € 100,00 op de deelnamekosten.
Annuleren
Je kunt schriftelijk annuleren tot 8 dagen voor aanvang van de cursus. Na die datum zijn wij genoodzaakt de volledige kosten in rekening te brengen.
NB: mochten de RIVM maatregelen voor corona cursussen op locatie niet toestaan dan zal deze cursus online gegeven worden. Mocht je deze cursus dan niet willen volgen dan kun je dit aangeven.
Het programma
- Beeldmanagement inleiding
- Introductie en doelstelling
- Noodzaak ziekenhuisbrede opslag van beelden en meetgegevens
- Overzicht beelden, meetgegevens en afdelingssystemen
- “Closed order loop” beeldvormende afdelingen
- Scheduled workflow (IHE SWF)
- Functionaliteiten & Architectuur VNA & PACS II
- Workflow ondersteuning • Viewers
- Regionale uitwisseling
- XDS en XDS-i (IHE)
- Beleid- en dossiervormingsaspecten archivering
- Centraal archiveren
- VNA
- ECM
- Praktische implementatie ervaringen uit de PACS II praktijk
- Samenvatting en afsluiting