Skip to main content
EventsIT projecten

DICOMweb en interoperabiliteit

De DICOM-standaard doet het heel goed binnen de muren van een ziekenhuis. Maar deze standaard is in beginsel niet gemaakt voor externe communicatie. DICOMweb is wel meer gericht op beeldbeschikbaarheid buiten de muren van je zorginstelling. Het lijkt daarbij ook een goede standaard om externe beelduitwisseling op een landelijk niveau te gaan organiseren. Het voldoet aan de technische normen die wij vandaag de dag hebben. Met DICOMweb kun je gemakkelijker beveiliging realiseren met TLS-verbindingen of met de OAuth (authenticatie): de RESTful-manier van authenticatie.

Een goede kandidaat voor de toekomst.

Nieuwe protocollen

DICOMweb is geschikt om nieuwe protocollen te faciliteren. Dat heeft een boel voordelen. Die nieuwe protocollen moeten het leven gemakkelijker gaan maken. Het grote nadeel is, dat veel organisaties natuurlijk nog op de ‘oude’ standaard zitten. Dat is het lastige met standaarden: volg je ze eenmaal, dan is het niet heel makkelijk om te migreren naar een nieuwe standaard en ook alle andere organisaties moeten mee. Het is een voorbeeld van de wet van de remmende voorsprong.

 

Groeimodel

DICOMweb is zeker een serieuze kandidaat voor de toekomst. We moeten wel verkennen of het de juiste stip op de horizon is. Ongetwijfeld ontstaat een tussenfase waarbij andere webstandaarden nog worden gebruikt. Natuurlijk met een goede beveiliging daaromheen. Ik denk dat daar een groeimodel in zit. Het gemakkelijkste is natuurlijk je beveiliging op orde hebben en de bestaande DICOM-standaard blijven gebruiken. Om DICOMWeb breed in te kunnen zetten, ook in uitwisseling tussen instellingen, moet er nog wel veel gebeuren. Veel PACSen zijn nog steeds klassiek ingericht zonder webservices of API’s voor toegang tot de beelden.

Stel dat je nog niets hebt, dan is het wellicht interessanter om direct naar de DICOMweb te kijken en dat te gaan inrichten. Twiin kan daarbij zorgen dat verschillende afspraken op elkaar aansluiten. Op deze manier kun je het landelijk interoperabel krijgen.

 

Eén gezamenlijk doel

We zullen afwegingen moeten maken. Enerzijds, wat is er in de bestaande praktijk? En anderzijds, wat is de beschikbaarheid vanuit de nieuwe standaarden? Het zou mooi zijn als vanuit een landelijk project een groeimodel wordt voorgelegd. Welke stappen kun je volgen? Vergelijk het met het energiezuinig maken van een huis. Alle nieuwe huizen worden energiezuinig gebouwd. Maar welk stappenplan volg je dan als je een oude woning wilt aanpassen? Je kunt niet verwachten dat iedereen meteen de allernieuwste technologie ondersteunt. Dat is denk ik ook niet nodig. Maar uiteindelijk wil je wel dat iedereen naar hetzelfde punt toewerkt.

 

Levenscyclus

In de toekomst zal blijken of DICOMweb de juiste kandidaat is voor landelijke interoperabiliteit voor beelden. We weten nog niet, waar we tegenaan lopen tijdens het implementeren, maar DICOMweb biedt ons zeker goede kansen.

Auteur: Robert Breas, PHIT-consultant

Robert is trainer en consultant bij MedicalPHIT. Schrijven over nieuwe ontwikkelingen en theorie in de praktijk brengen is een passie.

Learn, share, connect.

kijk de Masterclass van David Clunie terug | The future of interopability is…..

Leave a Reply