Hoe beter de opdrachtgever geïnformeerd is, hoe sneller we een project tot een succes kunnen maken.
Op 17 juni vond het online congres Architectuur in de zorg plaats, met als thema ‘Architectuur overbrugt afstand’. Dat is en blijft een bijzonder congres, want er komt een heel specifieke doelgroep samen: de architecten. Het leuke van een architectuurcongres is dat het een bepaalde ‘spanning’ heeft: de spanning van dromen over hoe alles in de toekomst zou moeten werken. Een architect denkt namelijk altijd graag een stapje vérder. Als een organisatie een plan heeft, dan helpt de architect om een fundament onder dat plan te zetten waarop je kunt gaan bouwen. Én hij zorgt dat het bouwwerk ook blijft staan. De dromen gaan dus zeker niet over luchtkastelen.
”Tijdens het congres stond het delen van ervaringen in de praktijk centraal. Dus niet het presenteren van plannen, maar écht leren van elkaar
Tijdens het congres stond het delen van ervaringen in de praktijk centraal. Dus niet het presenteren van plannen, maar écht leren van elkaar. Er kwam ontzettend veel kennis bij elkaar. En alle architecten die aanwezig waren, wilden kennis delen en leren van anderen. Dat is ook het mooie van dit specifieke congres. Andere congressen hebben vaak een bredere doelgroep en zijn daarom wat algemener. Hier kunnen de aanwezigen echt de diepte in met elkaar. Het congres werd georganiseerd door de standaardisatieorganisaties GS1 Nederland, HL7 Nederland, IHE Nederland, NAF, NEN, Nictiz en de NVKI. Een mooie samenwerking dus!
Door met elkaar in gesprek te gaan, voorkom je dat op verschillende plekken het wiel opnieuw wordt uitgevonden. Er speelt heel erg veel op het gebied van gegevensuitwisseling in de zorg. Ook al is het allemaal nieuw en innovatief, sommige partijen zijn al een stap verder. Daar kun je ontzettend veel van leren. Waar liepen zij tegenaan en wat hebben zij al ontdekt? Die ervaringen werden op het congres open en eerlijk met elkaar gedeeld. Het resultaat is dat het gemeenschappelijke kennisniveau bij de ziekenhuizen en zorginstellingen weer een stapje hoger is geworden. We kunnen het ons niet veroorloven om zelf alle fouten te maken.
Het thema van het congres was ‘architectuur overbrugt afstand’. Het gewenste resultaat van het congres was zoals altijd: ‘leer van elkaar en werk samen’. En dat weten we bij MedicalPHIT maar al te goed. We lopen voorop als het gaat om kennis over gegevensuitwisseling in de zorg. Tegelijkertijd hebben we niet de illusie dat wij als organisatie alle zorg kunnen verbeteren. Daar zijn veel meer mensen voor nodig. Meer dan hier ooit kunnen werken. We hebben veel expertise in huis, maar we zijn er ook bij gebaat om in landelijke projecten samen te werken met andere deskundigen. Het doel is om het kennis- en kundeniveau over de hele linie te laten stijgen. Dus hoe beter de opdrachtgever geïnformeerd is, hoe sneller we een project tot een succes kunnen maken.
Auteur: Onno Gabel
Onno Gabel, PHIT-consultant en bestuurslid van IHE Nederland