Skip to main content

Tamás Palkó, functioneel beheerder bij CLBPS, volgde de cursussen Introductie interoperabiliteit en Integrated AI.

“Het was heel zinvol ervaring uit te wisselen en met elkaar te delen hoe we die nieuwe kennis kunnen gebruiken in de praktijk.”

Over CLBPS

CLBPS staat voor Coöperatie Landelijk Bureau Prenatale Screening. Het ondersteunt Regionale Centra bij het beheren en ontwikkelen van landelijke databases voor prenatale screening. De gegevens moeten worden beheerd in een database en worden gebruikt voor onderzoeken en het ondersteunen van zorgverleners.

Waarom heb je gekozen voor deze cursussen?

“Ik ben sinds kort verantwoordelijk voor gegevensverwerking en berichtenverkeer. Dit was een nieuw aandachtsgebied voor mij. Ik begreep grotendeels wel wat ik moest doen en hoe alles werkte. Maar ik had nog een hoop vragen. Dus deze introductiecursus leek me relevant. Nu heb ik in ieder geval basiskennis. En de cursus Integrated AI leek me vooral interessant. Ik wilde weten hoe we AI voor ons kunnen laten werken. Als ik goed geïnformeerd ben, kan ik het toepassen als het moment daar is.”

Wat vond je van de cursus Introductie Interoperabiliteit?

“Goed, al mijn vragen zijn beantwoord. We gingen niet de diepte in, maar het bleef relevant. Ik kon goed bepalen wat voor mijn werk belangrijk was. De trainers gaven links naar meer informatie, voor wie nog meer wilde weten. Precies goed, dus. Ik hoef niet per definitie alle kennis te hebben, maar moet wel weten waar ik de juiste info kan opzoeken.”

En wat vond je van Integrated AI?

“Dat was zeer interessant. Ik had er vooraf geen verwachtingen van; ik was nieuwsgierig naar wat het was. De rest van de groep wist er al meer van. Het wordt blijkbaar actief onderzocht in de zorg, zoals bij het uitwisselen van echo’s en röntgenfoto’s. Mijn kennis was iets lager dan van de anderen.”

Heb je de opgedane kennis al toegepast?

“AI is bij ons nog niet aan de orde, maar ik weet nu wel wat ik kan doen als het zover is. De info over interoperabiliteit is gewoon handig. Ik weet beter wat er speelt achter de schermen. Indien nodig weet ik waar ik meer hulp of kennis kan vinden.”

Had je dat ook zonder deze cursus kunnen doen?

“Mja, dat zou wel kunnen misschien, maar we hebben nu veel beter zicht op het hele landelijke landschap. Het is gewoon veel duidelijker wat er al is en waar we naartoe gaan met elkaar. En alle collega’s kennen dat plaatje nu. Alle neuzen staan dezelfde kant op. Dat is wel zo praktisch, vooral omdat de communicatie buiten ons ziekenhuis voor mijn mensen een ver-van-hun-bedshow is.”

Hoe was de interactie met andere deelnemers?

“De achtergrond van de groep was heel divers. Voor sommigen was alle informatie nieuw. Ik kon in ieder geval al mijn vragen stellen, hoe inhoudelijk ook. Niets was misplaatst of zo. Het geeft ook aan dat het kennisniveau van de trainers hoog is. In opdrachten en in de pauze had ik leuk contact met enkele andere deelnemers. Ik ben ondernemer geweest dus ik ben er wel handig in om het ijs te breken en mensen aan te spreken. Het was heel zinvol om ervaringen uit te wisselen en te delen hoe we de nieuwe kennis kunnen gebruiken in de praktijk.”

Wat vond je van de trainers?

“Robert Breas heeft beide cursussen gegeven. Bij AI was ook Nicky Hekster aanwezig. Het zijn allebei personen naar wie je fijn kunt luisteren. Ze vertellen heel verhalend. Ik ben een beelddenker, dus haak af als ik alleen maar naar droge tekst moet luisteren. Wanneer mijn spanningsboog ten einde was, kregen we precies een opdrachtje of pauze.”

Staat er nog een andere cursus op je wensenlijstje?

“Ik heb inderdaad gelijk gevraagd wat de volgende logische stap zou zijn over dit onderwerp. Maar die was er niet direct. Ik denk dat op een gegeven moment uit mijn werkzaamheden zal blijken dat ik meer verdieping nodig heb en wat dat dan precies is. Nu gebruiken we XML-berichten. We willen waarschijnlijk overstappen naar FHIR. Dus zou ik wel geïnteresseerd zijn in FHIR-standaarden en hoe ik die kan toepassen.”