Skip to main content

Sam Wilms, werkt aan het uitwisselen van patiëntgegevens tussen ziekenhuizen bij IT-bedrijf Open Line

“Ik kan nu niet alleen vertellen wat interoperabiliteit is, maar ook hoe en waarom we het gebruiken.””

Over Open Line

Open Line is een IT-bedrijf dat betrouwbare managed cloud diensten biedt. Dagelijks zorgen we ervoor dat bedrijven in de zorg, lokale overheid, sociale huisvesting en industrie zich kunnen richten op hun kernprocessen. De onderliggende IT- en cloud-infrastructuur wordt door ons beheerd en veilig gehouden. Voor de zorgsector biedt Open Line de mogelijkheid gegevensuitwisseling tussen ziekenhuizen en andere zorginstellingen te faciliteren. Zo willen we bijdragen aan goede zorg voor iedere patiënt.

Waarom ben je de cursus interoperabiliteit gaan volgen?

“Ik zit sinds november 2023 bij een team dat zich bezighoudt met dit onderwerp en alles is relatief nieuw. Mijn collega kende MedicalPHIT en vertelde me over de cursus interoperabiliteit. Ik wilde graag meer weten over waar ik nou eigenlijk dagelijks mee bezig ben, dus besloot ik me aan te melden.”

Had je voor je bij dit team kwam weleens van interoperabiliteit gehoord?

“Nee, de hele health-IT was voor mij echt iets nieuws. Ik ben begonnen bij de Servicedesk van Open Line en heb toen een paar keer meegekeken bij mijn huidige team. Dat beviel zo goed dat ik de overstap naar dit team heb gemaakt.”

Wat vind je zo interessant aan dit onderwerp?

“Mijn ouders werken in de zorg, dus ik zie hoeveel impact health-IT kan maken. Dat geeft een hoop voldoening. Het gaat er uiteindelijk om de relevante data van patiënten beschikbaar te hebben zodat ze de juiste zorg krijgen. En dat we daar met z’n allen een steentje aan kunnen bijdragen, is iets moois.”

Wat wist je al over interoperabiliteit voor je aan de cursus meedeed?

“Ik wist een beetje wat het was en wat het inhield. Maar dat was het ook wel. In de cursus werd verteld hoe interoperabiliteit samengesteld is en hoe het is ontstaan. De workshopleider, Robert Breas, vertelde echt een verhaal, waardoor ik veel nieuwe inzichten kreeg. Tijdens de cursus legde ik linkjes die ik eerder nog niet had gelegd. Ik kan nu niet alleen vertellen wat interoperabiliteit is, maar ook waarom en hoe we het gebruiken en waarom dit het beste werkt voor klanten.”

Hoe heb je de cursusdag ervaren?

“Ik was eerst bang dat het heel formeel zou zijn, maar er heerste juist een informele sfeer. Dat was erg fijn. De theorie werd afgewisseld met een quiz en opdrachtjes. Daarnaast kon je met andere cursisten discussiëren. Dat zorgde voor input vanuit verschillende invalshoeken. Robert gebruikte af en toe wat humor en zorgde daarmee voor een goede sfeer. Hij zit zelf bij IHE Nederland, dus had veel over het onderwerp te vertellen.”

Hoe was het contact met andere deelnemers?

“Ik vond het leuk dat er variatie was in de groep. Mensen hadden verschillende leeftijden en kennisniveaus. Er was bijvoorbeeld een dame die heel veel van het onderwerp afwist, maar graag het totaalplaatje wilde zien. En er waren twee mensen van een bedrijf waarmee wij veel samenwerken. Je kunt tijdens zo’n cursus dus ook een beetje netwerken met personen in diverse functies.”

Wat is je het meest bijgebleven?

“Vooral de informatie over DICOM en hoe dat allemaal in elkaar steekt. We kregen een opdracht waarin je het proces van aanmelding van een patiënt zag. Je kon bij verschillende stappen zien hoe er op dat moment met de patiënt gecommuniceerd werd en hoe die info weer werd teruggekoppeld. De patiënt zelf ziet in dat proces misschien twee stappen, terwijl op de achtergrond wel 10 of 15 stappen gezet worden om die communicatie mogelijk te maken. Dat was wel een eyeopener.”

Heb je nog plannen voor een vervolgcursus?

“Ik zit te denken aan FHIR. Dat is een bepaalde manier om zorggegevens te communiceren die steeds meer in de markt wordt gebruikt. Ik wil daar wel aan meedoen om een beetje bij te blijven.”

Miste je nog dingen in de cursus?

“Nee, ik miste eigenlijk niets, maar ik was graag dieper ingegaan op de technische aspecten van DICOM en HL7. Dat is meer omdat mijn eigen interesses daar liggen.”

Heb je al kennis kunnen toepassen in de praktijk?

“Dat niet per se. Ik weet wel een stuk beter waar ik nou eigenlijk mee bezig ben. En als mijn collega’s er nu over praten, dan weet ik waar ze het over hebben. Dat is voor mij al mooie winst.”