Amsterdam UMC is een toonaangevend academisch medisch centrum dat kwalitatieve complexe patiëntenzorg combineert met vernieuwend wetenschappelijk onderzoek en onderwijs voor de volgende generatie zorgmedewerkers. Wij geloven dat gezondheidszorg, onderzoek en onderwijs bij elkaar horen, elkaar vormen en elkaar voeden.

Nick Welters, werkt als applicatiespecialist voor elektronische patiëntendossiers bij het Amsterdam UMC
““De cursus was een theoretische onderbouwing voor de dingen die ik dagelijks in de praktijk doe.””

Over Amsterdam UMC
Over Nick en zijn functie bij het Amsterdam UMC
“Ik werk als applicatiespecialist voor het elektronisch patiëntendossier en maak gebruik van Epic. Hierbij ben ik verantwoordelijk voor de werkprocessen van de afdeling radiologie. Dus ik heb veel te maken met beeld(uitwisseling) en DICOM.”
Waarom ben je de cursus interoperabiliteit gaan volgen?
“Binnen regio Amsterdam wordt steeds meer gewerkt aan gegevensuitwisseling. Daardoor kom ik geregeld in aanraking met XDS en een hoop andere data-uitwisselingsprogramma’s. Eigenlijk zou iemand anders de cursus volgen, maar die kon niet. Toen dacht ik: dat lijkt mij wel interessant, en ben ik in zijn plaats gegaan.”
Wat wist je al over dit onderwerp?
“Ik heb vooral veel ervaring op het gebied van gegevensuitwisseling voor radiologie in het ziekenhuis. Het deel van de cursus over DICOM was me dus wel bekend. Wat vooral nieuw en leerzaam was, was hoe alles zich met elkaar verhoudt. Welke standaarden worden waar gebruikt en waarom?”
Wat heb je van de cursus opgestoken?
“Veel termen die in de cursus werden genoemd, kende ik wel. Voor mij is het met name duidelijk geworden wat de relatie is tussen standaarden en wat de ideeën daarachter zijn. En waarom we die standaarden überhaupt gebruiken. De cursus was vooral een theoretische onderbouwing voor de dingen die ik dagelijks in de praktijk doe, met hier en daar wat praktische verdieping.”
Wat kon je de volgende dag op je werk direct toepassen?
“De cursus was niet zo praktisch dat ik gelijk iets kan instellen in mijn EPD zodat het beter werkt. Daarvoor is het net een te ingewikkeld onderwerp. Het heeft er meer voor gezorgd dat ik de inhoud beter snap als ik er met iemand over praat. Ik heb niet meer het gevoel dat ik niet weet waar het over gaat. Ik kan dus inhoudelijk beter meepraten over verschillende technische standaarden. Daardoor kan ik zaken beter vertalen binnen mijn dagelijkse werkzaamheden in EPD.””
Hoe heb je de cursusdag ervaren?
“Qua lengte was hij goed. Aan het einde zaten we een beetje krap in tijd, dus misschien had het een uurtje langer gemogen. De afwisseling tussen theorie en een opdracht of koffiepauze was erg prettig. Ik vond ook niet, al ligt dat misschien een beetje aan je achtergrond, dat je werd overspoeld met informatie. Er was een juiste verhouding tussen nieuwe info, verwerken in een opdracht en weer door. Daarnaast vond ik het bizar hoe de trainer van bijna ieder systeem wel wat afwist. Al met al is de cursusdag me prima bevallen.”
Wat miste je aan de cursus?
“Niet direct iets. Vanwege het gebrek aan meer tijd werd het, juist zo booming, onderwerp FHIR een beetje snel verteld. Maar dat kun je achteraf nog nalezen.”
Hoe was het contact met andere deelnemers?
“Eigenlijk wel goed. Soms merkte je dat er verschil was in hoeveel mensen van het onderwerp afwisten. Zo was er iemand die pas net in een zorginstelling werkte en uit de autobouwindustrie kwam. Een hele andere wereld natuurlijk. Hij leek iets meer moeite te hebben met aanhaken. Door die diversiteit aan kennisniveaus werden soms vragen gesteld waarvan ik eerst dacht: waarom vraag je dat? Maar van het antwoord stak ik dan toch wat op. Dat vond ik achteraf wel leuk.”
Zou je de cursus aanraden?
“Zeker. Ik heb ook aan mijn leidinggevende laten weten dat ik de cursus erg nuttig vond. Ik denk namelijk dat het heel goed zou zijn als meerdere mensen deze zouden volgen. Patiënten worden steeds meer doorverwezen naar andere zorginstellingen en we willen gewoon dat hun gegevens veilig en foutloos uitgewisseld kunnen worden. Een stevige basiskennis van begrippen als IHE, interoperabiliteit en XDS zou voor mensen die zich hiermee bezighouden dan ook goed zijn.”
Welke cursus zou je verder nog willen volgen?
“Uit eigen interesse zou ik graag een verdiepende cursus over XDS willen bijwonen. Maar voor mijn huidige functie heeft dat niet zo veel toegevoegde waarde. Ik weet dan ook nog niet of dat een vervolgstap is die ik ga zetten.”