Nictiz ontwikkelt en beheert standaarden die digitale informatievoorziening mogelijk maken en die ervoor zorgen dat je gezondheidsinformatie eenduidig kunt vastleggen en uitwisselen.
Ingrid Willemsens werkt als Relatiemanager leveranciers bij Nictiz en volgde de cursus Introductie Interoperabiliteit.
“Ik kan leveranciers nu nog beter meenemen in processen.”
Over Nictiz
Waarom heb je gekozen voor deze cursus?
“Ik werk nu drie jaar bij Nictiz, waarvan de eerste twee jaar als Relatiemanager leveranciers in het programma Medicatieoverdracht. Inmiddels werk ik als Relatiemanager leveranciers voor de gehele organisatie. Hier hoor ik veel voorbijkomen over onder andere HL7, CDA, DICOM en FHIR. Dan is een stevige basiskennis wel handig om te kunnen volgen wat er gebeurt. Daar leek deze cursus me perfect voor.”
Hoe heb je de inhoud van de cursus ervaren?
“Alles waarvan ik verwachtte dat het besproken zou worden, is tijdens de cursus aan bod gekomen. De cursus zat professioneel in elkaar, had een logische opbouw en de inhoud sloot goed aan op wat ik wilde weten. Er kwamen ook onderwerpen naar voren waar ik echt nog helemaal niets vanaf wist. Deze werden heel helder uitgelegd, wat erg fijn was. Sequence diagrammen en invuloefeningen hielpen bij het begrijpelijk maken van de stof. Zo was al die technische informatie een stuk behapbaarder.”
Welke waarde heeft de cursus gehad voor je dagelijkse werkzaamheden?
“Allereerst heb ik het gevoel dat ik nu een betere gesprekspartner ben als het op deze onderwerpen aankomt. Het beschikken over deze basiskennis is vanuit mijn rol zeer waardevol om een goede gesprekspartner te kunnen zijn. Ik weet net wat betere vragen te stellen en kan makkelijker volgen waar het over gaat. En als je kijkt naar alles wat nu loopt, zoals de CDA FHIR transitie en bijvoorbeeld de EHDS, dan is het gewoon fijn deze basiskennis te hebben. Zo kan ik de leveranciers nog beter in alle processen meenemen.”
Hoe ervaarde je de interactie met andere cursisten?
“Dat er zoveel mensen met diverse achtergronden aanwezig waren, zorgde voor verschillende invalshoeken met betrekking tot de onderwerpen. Zo werd er ook nog genetwerkt. Ik vond het ook interessant om te horen waar andere cursisten tegenaan liepen door het missen van dat stukje technische basiskennis. Iedereen had interesse in elkaar. Dat was mooi om te merken.”
Wat vond je van de interactie tussen de cursusleiders en de cursisten?
“Er waren twee cursusleiders die allebei een deel op zich namen. Hoewel ze voor veel interactie zorgden, werd er ook wel veel gezonden. Ze checkten wel regelmatig of iedereen het nog kon volgen. Wanneer iemand aangaf dat het even te snel ging, deden we een stapje terug. Dat werkte heel prettig. Wat ik ook fijn vond, was dat de cursusleiders veel herkenbare praktijkvoorbeelden gebruikten. Er werd dus aandacht aan de theorie én de toepassing besteed.”
Wat zou je een volgende keer graag anders zien?
“Het was een heel fijne en waardevolle cursus, maar als ik naar mijn concentratie kijk, was het een lange dag. Een volle dag is best intensief als je veel technische stof tot je wilt nemen. Al helemaal als je niet zo technisch bent ingesteld. Voor een betere concentratie zou het wellicht beter zijn de cursus over twee dagdelen te verdelen.”
Welke vervolgstap wil je maken?
“Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Er zijn nog andere opleidingen in de komende periode waar ik naar uitkijk. En ik moet daarin keuzes maken. Aan de behoefte om een verdiepingsslag te maken zal het niet liggen: die heb ik zeker. Maar het is wel afhankelijk van het cursusaanbod. Daar heb ik mijzelf nog niet verder in verdiept.”