De trainer - Ziekenhuisbreed beeldmanagement

Ernest van Beckhoven: "Met deze cursus kunnen ziekenhuizen hun project een vliegende start geven"

Ernest van Beckhoven neemt het praktijkgedeelte van de cursus 'Ziekenhuisbreed beeldmanagament' voor zijn rekening. ‘Eerst leren de cursisten de theorie. Mijn bijdrage is een ‘reality-check’, want in de praktijk lopen grootscheepse IT-projecten nooit helemaal volgens het boekje.'

‘De invoering van VNA en PACS zijn vaak jarenlange, kostbare trajecten. Keuzes die in het begin van een project worden gemaakt, werken nog jaren door in de organisatie. Het is daarom belangrijk goed voorbereid te beginnen. Als je het in het begin niet goed aanpakt, heeft de hele organisatie daar nog jarenlang last van. Bovendien is het belangrijk dat iedereen die betrokken is bij de implementatie elkaar begrijpt. Eenheid van taal is een voorwaarde. Gebruik een terminologie waarover geen discussie mogelijk is. De term medische plaatjes is bijvoorbeeld niet duidelijk. Is een ECG ook een medisch plaatje? Daarover moet je het vooraf eens zijn. Ook goede en tijdige communicatie met interne en externe partijen is een voorwaarde voor een goedlopend project. De cursus VNA en PACSII geeft inzicht in grote, veelomvattend IT-projecten. Hiermee kunnen ziekenhuizen hun project een vliegende start geven.’

Goede planning

“De cursisten werken allemaal in de praktijk en voor hen is mijn verhaal heel herkenbaar. Ik vertel hen over de implementatie van een van de grootste IT-project in een Nederlands ziekenhuis: VNA en PACS II in het VUmc en AMC. Toen we drie jaar geleden met het project startten waren het nog twee aparte ziekenhuizen die al wel fusieplannen hadden. Nu is er één systeem voor beide locaties. Ik laat de cursisten zien dat een goede planning van een implementatietraject nodig is, maar dat je wel de flexibiliteit moet hebben om daarvan af te kunnen wijken. Tijdens de implementatie in het VUmc en AMC werd bijvoorbeeld een cruciaal systeem onverwacht vervangen. Je moet er dus op rekenen dat een implementatie nooit helemaal volgens het boekje verloopt. Het is de kunst om flexibel te zijn, maar tegelijkertijd geen snelheid te verliezen.”

Tips en tricks

“Het projectteam moet vooraf bewuste keuzes maken en daarbij vooruitkijken naar onder andere de implementatie en het beheer van de systemen. Men kan bijvoorbeeld bepalen dat alle apparatuur op een van de vijf manieren aangesloten moet zijn. Er zijn wel 25 manieren om apparatuur aan te sluiten, maar dan wordt de implementatie en het latere beheer van systemen veel ingewikkelder. In de organisatie van ziekenhuizen is de IT niet altijd ondergebracht in één afdeling en dat kan lastig zijn. Bij het Amsterdam-UMC – zo heet het ziekenhuis na de fusie - was het een uitdaging om met drie ICT-afdelingen op een lijn te komen. Een afdeling wilde bijvoorbeeld dat we een bepaalde applicatie in de Citrix-omgeving zetten. Een andere afdeling wilde dat het juist niet op Citrix zou draaien, maar op een vaste PC. Ik geef tips en tricks om dit soort vraagstukken goed op te lossen.”

Energie

Ik vind de cursus geslaagd als deelnemers het gevoel hebben dat ze voldoende informatie hebben om met hun project aan de slag te gaan. Ik merk altijd dat ze na de cursus bruisen van de energie.”


Back to top