De trainer - PACS & VNA beheer advanced

Herman Oosterwijk: "Ik wil cursisten selfsupporting maken in hun verdere ontwikkeling"

Herman Oosterwijk richtte in 1993 OTech op, een training- en adviesbureau op het gebied van medische beelden en IT. Daarvan is hij nog steeds directeur. Herman Oosterwijk woont in Amerika en geeft cursussen en lezingen over de hele wereld, waaronder de cursus PACS & VNA Beheer Advanced.

Je geeft al twintig jaar cursussen over PACS. Wat is er zo boeiend aan?

“Twintig jaar geleden had ik niet verwacht dat ik nu nog met PACS bezig zou zijn, maar het verveelt me geen moment en er is vraag naar over de hele wereld. Steeds zijn er nieuwe technologische ontwikkelingen.”

In welke landen kom je zoal?

“Ik geef de cursus in Noord- en Zuid-Amerika maar nu ook veel in het Midden-Oosten. De overheid doet daar grote investeringen in de gezondheidszorg. Digitaal beeldmanagement is daarvan een belangrijk onderdeel. Het is niet vanzelfsprekend dat beelden op het juiste moment op de juiste plek beschikbaar zijn voor artsen.”

Zijn de verschillen tussen de landen groot?

“De kwaliteit van de netwerken, de infrastructuur en de beveiliging is nogal verschillend in de diverse landen. De verschillen tussen de mensen zijn eigenlijk niet zo groot: ik werk eigenlijk altijd met intelligente, goed opgeleide mensen. Laatst ging ik als vrijwilliger een training geven in een ziekenhuis in Ghana en daar werken de mensen met apparatuur die tien jaar achterloopt op de huidige ontwikkelingen, maar hun vragen zij niet wezenlijk anders dan mensen die met de nieuwste apparatuur werken. Opvallend is dat het vak van PACS -beheerder in veel landen ondergewaardeerd is. Men ziet het vaak niet als een echt beroep, maar als iets wat een slimme laborant of iemand van de IT-afdeling er wel even bij kan doen. Dat is een enorme onderschatting van de kennis die een PACS-beheerder moet hebben.”

Wat kunnen de gevolgen zijn van het niet goed regelen van het PACS-beheer?

“Dat de beelden op cruciale momenten niet beschikbaar zijn, de kwaliteit ervan niet goed is of dat de gebruikersinterface niet naar behoren werkt. Dat kan het verschil tussen leven en dood betekenen. Stel je voor dat het systeem links en rechts in het lichaam niet goed aangeeft. In de VS is het voorgekomen dat hierdoor het verkeerde lichaamsdeel van een patiënt werd bestraald en daardoor verlamd raakte. Ik ben als expert bij een aantal rechtszaken betrokken geweest. In de praktijk komen helaas cruciale fouten voor die met goed PACS-beheer voorkomen hadden kunnen worden.”

Hoe regel je als ziekenhuis goed PACS-beheer?

“PACS-beheerders moeten kunnen doorgronden hoe de systemen werken. Niet alleen om de kwaliteit van de medische zorg te helpen waarborgen, maar ook om een goede gesprekspartner te zijn voor leveranciers. Tijdens de tweedaagse cursus worden de deelnemers geen PACS-experts, maar zij zetten wel twee belangrijke stappen. Zij kunnen achterhalen wat er fout gaat als iets niet werkt en bij welke partij de fout ligt. Dan praat je vanzelfsprekend gemakkelijker met leveranciers dan wanneer je hiervan geen idee hebt. Ten tweede krijgen de deelnemers tools in handen om praktijkgevallen te simuleren, zodat ze problemen gemakkelijker boven water kunnen halen. Van de deelnemers hoor ik vaak dat ze na de cursus een basis hebben gelegd waardoor ze zich zelf kunnen blijven ontwikkelen. En dat is precies mijn doel: ik wil hen selfsupporting maken in hun verdere ontwikkeling.”


Back to top