De cursist - Ziekenhuisbreed beeldmanagement

Stefan Oostwegel: ‘Na de cursus konden we goed aan de slag’

Stefan Oostwegel is applicatiebeheerder in MAASTRO clinic, een bestralingsinstituut dat de bestraling (radiotherapie) van diverse kankersoorten verzorgt. Oostwegel: ‘Ons huidige PACS was aan vervanging toe. Bij de start van dit omvangrijke project hebben we de cursus Ziekenhuisbreed beeldmanagement gevolgd bij PHIT Academy. Hierdoor hebben we ons project anders aangepakt dan we van plan waren.’ 

In welke fase zit het project nu?

“We zijn nu bezig met het specificeren van de eisen waaraan het nieuwe VNA of PACS moet voldoen. Tijdens de cursus hebben we geleerd om workflows en werkwijzen uit te werken in diagrammen. Zo begrijpen de leveranciers precies wat we nodig hebben. Zelf hadden we niet bedacht om dit zo te doen.”

Wat heb je nog meer aan de cursus gehad?

“Het is sowieso prettig als een onafhankelijk partij uitlegt wat er op de markt is en wat de verschillen zijn tussen bijvoorbeeld een VNA en PACS II. VNA en PACS II zijn geen vervanging voor elkaar. Een VNA is voornamelijk gericht op lange termijn archivering. Het PACS II is vooral gericht op workflow en het bewerken van beelden. Ook werden de verschillen in de systemen van leveranciers duidelijker. Het ene systeem is toch wat minder neutraal dan het andere.”

Ben je alleen naar de cursus gegaan?

Nee, ik ben samen met mijn collega Paul van Wersch, eveneens applicatiebeheerder, naar de cursus gegaan en dat werkt nu erg prettig. Regelmatig pakken we het materiaal erbij om na te kijken hoe we verder kunnen. De cursus is niet alleen zinvol voor applicatiebeheerders of andere IT-deskundigen. Ook voor managers is de cursus nuttig, want dan spreekt het hele projectteam een gemeenschappelijke taal.”

Welke onderdelen van de cursus waren het meest zinvol?

“Eigenlijk alle onderdelen. Het is prettig om eerst een goede theoretische basis te leggen. Vervolgens gingen we zelf aan de slag met use cases, waardoor je goed kunt verifiëren of je echt begrijpt hoe het in elkaar zit. De praktijkcase die Arjen Becht verzorgde was ook erg interessant. Helder was dat je alle basisprocessen, workflow en gebruikers in kaart moet brengen, voordat je het product kunt specificeren. Hiervoor moet je elke afdeling nalopen. Hierdoor werd het nog eens duidelijk dat het zeker geen kwestie is van even een VNA naar binnen rijden.”

Is de cursus ook interessant als je al gestart bent met het aanschaffen van een VNA of PACS II?

“Jazeker, het is altijd fijn om te weten of je op de juiste koers zit. Mocht je niet helemaal het goede product hebben aangeschaft, dan kun je daar nog op anticiperen en je koers wellicht bijstellen. Je weet dan in ieder geval waar je mogelijk tegenaan gaat lopen.”

Ga je nog eens een cursus bij PHIT Academy volgen?

“Ja, eerder volgde ik al de cursus XDS en afgelopen december bezocht ik het PACS-congres in Arnhem. Ik vind de cursussen overzichtelijk en de dag is goed geregeld. Ik hou de cursusagenda daarom in de gaten.”


Back to top