Cursus Digitale Pathologie

Locatie: Vergadercentrum Domus Medica te Utrecht
Datum en tijd:
02-10-2019
09:00 - 17:00
Contactpersoon: Wilma van den Heuvel
Deelnamekosten: 695 excl. BTW

Het gebruik van digitale pathologie heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en er zal de komende jaren nog heel veel gaan gebeuren. Dit maakt dat er steeds meer kennis verwacht wordt van de ICT-specialisten die zich bezighouden met digitale pathologie en ICT op de afdeling in het algemeen. Pathologie is een breed vakgebied: allerlei laboratoriumtechnieken, microscopie, al dan niet digitaal en verslaglegging. Daarnaast vinden er nog consultaties, revisies en panels plaats. In al deze processen kan ICT veel betekenen om de processen te ondersteunen. De toegenomen mogelijkheden en wensen van gebruikers komen tot uiting in de complexiteit van de ICT omgeving en de noodzaak om kennis over bijv. uitwisselingsstandaarden te hebben. Ook zal er bij het maken van beleid rekening moeten worden gehouden met de eisen die gesteld worden vanuit de benodigdheden voor ICT, waarbij met name de overstap naar digitale pathologie veel impact zal hebben.

In deze training werken we de verschillende aspecten rondom ICT op de afdeling pathologie uit en met name het gebied van digitale pathologie. We laten zien welke informatiesystemen een rol spelen, hoe deze samen kunnen werken, bijvoorbeeld door het gebruik van internationale standaarden als HL7, DICOM en XDS en hoe deze in de praktijk toegepast kunnen worden (bijv. binnen het PIE-uitwisselingsplatform tussen de Nederlandse pathologie laboratoria). Ook gaan we in op wat er verder bij komt kijken om digitale pathologie te implementeren, ook met onze ervaring uit andere medische domeinen die al eerdere helemaal zijn gedigitaliseerd, zoals de radiologie.

Leerdoelen

1. Na deze training ben u in staat de verschillende scenario's, business case en systeemeisen voor digitale pathologie over te brengen.
2. Kunt u workflowstandaarden (met name IHE Anatomic Pathology Workflow) toelichten.
3. Bent u in staat om uw eigen werkproces voor digitale pathologie te modelleren.
4. Bent u in staat uitwisseling van verslagen en beelden buiten de zorginstelling mbv XDS te beschrijven en toe te passen op hoe PIE werkt.
5. Bent u in staat de meest relevante onderdelen van een Programma van Eisen voor implementatie van digitale pathologie te beschrijven.
6. Bent u in staat de beeldstandaard DICOM te vertalen naar hoe deze in uw situatie toegepast kan worden om beelduitwisseling mogelijk te kunnen maken.

Voor wie:

- Personen die zich bezighouden met ICT rondom de pathologie
- Geïnteresseerden in digitale pathologie
- Lab-managers met portefeuille ICT
- Leveranciers van pathologie gerelateerde software en apparatuur
- Bezoekers van eerdere congressen van MedicalPHIT over digitale pathologie.

Onze ervaren trainers hebben veel ervaring binnen de pathologie, maar ook binnen andere domeinen en op deze manier hebben we een breed programma samen weten te stellen.

Keywords
Digitale Pathologie, digitale coupes, workflows, coupe scanners, architectuur, PIE, interoperabiliteit.

 

Het programma bevat op hoofdlijnen de volgende onderwerpen:

  • De meerwaarde van digitale pathologie
  • Introductie IHE als basis voor interoperabiliteit
  • Workflows binnen de pathologie volgens IHE
  • Aanschaf van scanners en informatiesystemen
  • praktische aspecten bij de implementatie van digitale pathologie (van visie tot en met implementatie)
  • Architectuur Digitale Pathologie, impact op de omgeving
  • Uitwisseling digitale coupes en verslagen in Nederland: project PIE (Pathology Image Exchange) en lab2lab

Naast uitleg over bovengenoemde onderwerpen is er ruimte om zelf aan de slag te gaan met een oefening over workflows en zal er aan de hand van discussie en interactie een deel van een Programma van Eisen opgesteld worden.

U kunt zich inschrijven door hieronder op 'inschrijven' te klikken en uw gegevens in te voeren. U ontvangt na aanmelding een bevestigingsmail met daarin verdere informatie. Per post sturen wij u de factuur, deze dient voor aanvang van de cursus voldaan te zijn. Wij hanteren voor deze training een minimumaantal deelnemers van tien personen.

De kosten voor deelname bedragen € 695 (ex BTW) per persoon. Hierbij zijn inbegrepen koffie, thee, lunch en een digitale cursusmap.

Early Bird tarief

Indien u zich tot 4 weken vóór deze cursus inschrijft dan bieden wij u een korting van 100 euro op de cursus fee.

Annuleren :
U kunt schriftelijk annuleren tot 8 dagen voor aanvang van de cursus. Na die datum zijn wij genoodzaakt de volledige kosten in rekening te brengen.

Back to top