Skip to main content
EventsIT projecten

Medische Beelden op afstand vragen goede beveiliging externe toegang tot beelden is blijvend

In dit blog kijken we kort naar de beveiliging van beelden en gegevens binnen DICOM toepassingen.

Toegang vanuit thuiswerkplek
Mede door covid werken we steeds vaker op afstand. Dat geldt ook voor zorgverleners. De behoefte om in een thuissetting medische beelden te bekijken neemt daardoor toe. De daarbij geldende DICOM-standaarden werden eerst alleen binnen het ziekenhuis gebruikt. Deze zijn echter onmisbaar om bijvoorbeeld een radioloog op de thuiswerkplaats toegang te geven tot beelden.

Digitalisering heeft een boost gekregen door COVID-19, enkel door het werken met standaarden kan er ook gewerkt worden op afstand.

Beelden extern bekijken

Om beelden te kunnen bekijken zijn 3 dingen belangrijk: een internetverbinding, een kwalitatief goed beeldscherm en een donkere kamer. In principe maakt het niet uit of de radioloog daarbij in het ziekenhuis zit, of ergens anders. Daarnaast kunnen beelden ook eenvoudiger door een externe organisatie (teleradiologie) worden bekeken om tot een goede beoordeling te komen. Beelden bekijken buiten het ziekenhuisnetwerk zal in de toekomst alleen maar toenemen.

Netwerkbeveiliging

Een voorwaarde voor werken buiten het gesloten ziekenhuisnetwerk is, dat je de beveiliging goed op orde moet hebben. Je krijgt immers toegang tot medische gegevens. In de DICOM-standaard staat wel beschreven dat je dat op orde moet hebben. De standaard bevat voorstellen maar geen concrete beschrijving over hoe je de beveiliging moet inrichten. Denk hierbij aan een goede netwerkbeveiliging met bijvoorbeeld firewalls en tweefactorauthenticatie. Dit is bij een standaard Office-pakket heel gewoon, maar is door de complexiteit in de bestaande zorgICT (veelheid aan systemen, leveranciers, structuur, afspraken etc.) met alleen DICOM niet zo eenvoudig te realiseren. Er komt heel wat bij kijken om dit passend te krijgen binnen de architectuur van de zorg. Daar ligt een uitdaging.

 

DICOMweb, gebaseerd op REST, is een goede optie om dit voor elkaar te krijgen. Dat is de horde die nu genomen moet worden.

 

Klik hier voor ons cursus aanbod.

Auteur: Robert Breas, PHIT-consultant

Robert is trainer en consultant bij MedicalPHIT. Schrijven over nieuwe ontwikkelingen en theorie in de praktijk brengen is een passie.

Learn, share, connect.

kijk de Masterclass van David Clunie terug | The future of interopability is…..

Leave a Reply