Skip to main content
AcademyArtikelen

Learn, share en connect in eigen huis

De voordelen van incompany cursussen

Robert Breas, trainer bij MedicalPHIT, gaf op drie locaties een incompany cursus in december 2024. Met één belangrijk hoofdonderwerp: het gebruiken van interoperabiliteitsstandaarden. Hij vertelt onder andere over de voordelen van de trainingen: “De context is bij geen klant hetzelfde. Je focus ligt dus steeds op andere onderwerpen. Dat maakt het geven van zo’n incompany cursus leuk, afwisselend en uitdagend. En voor de deelnemers erg waardevol! De cursus wordt namelijk afgestemd op hun specifieke trainingsbehoefte.”

 

Andere focus
Robert licht toe hoe het aandachtspunt voor elke klant anders ligt: “Soms wil men het kennisniveau van nieuwe collega’s over een bepaald onderwerp snel verhogen. Een andere keer wil een groep bijgepraat worden over bijvoorbeeld EHDS… Als trainer pas ik de cursus hierop aan. Gaat het om nieuwe collega’s? Dan zoomen we bijvoorbeeld in op de samenhang van interoperabiliteitsstandaarden, interessante partijen om mee samen te werken en het maken van een vertaalslag naar eigen projecten. De cursus wordt dus per bedrijf gespecificeerd en levert daarmee voor iedere klant toegevoegde waarde.”

 

Be smart en hergebruik wat er al is!
“Waar ik in ieder geval bij iedere incompany training op hamer? Het gebruiken van de interoperabiliteitsstandaarden die er al zijn. Je kunt deze makkelijk kopiëren en hergebruiken. In Nederland worden regelmatig nieuwe interoperabiliteitsstandaarden gemaakt die wel deels gebaseerd zijn op internationale standaarden, alleen dan met een flinke Nederlandse saus eroverheen. Mijn boodschap is om het wiel voor Nederland niet opnieuw uit te vinden. Dat scheelt een hoop tijd en geld. En over een tijdje kan het dankzij de EHDS ook niet meer. Ik focus. daarom graag op informatie over het hergebruiken van al bestaande interoperabiliteitsstandaarden. Wel zo efficiënt!”


Verbeterde samenwerking en kruisbestuiving

“Wat ik het mooiste vind aan incompany cursussen, is zien hoe de samenwerking tussen de mensen verbetert. Een belangrijk onderdeel van een incompany cursus is het leren kennen van elkaar. Het komt namelijk regelmatig voor dat deelnemers wel collega zijn, maar elkaar weinig tot niet kennen. Tijdens de cursus laten we deelnemers met verschillende functies, kennisniveaus en expertises met elkaar samenwerken. Dat zorgt voor kruisbestuiving. Ook is iedereen na afloop op de hoogte bij wie hij of zij voortaan terechtkan met bepaalde vragen. Hierdoor wordt samenwerken ook na de cursus een stuk makkelijker, wat bijdraagt aan een soepel en vlot verloop van projecten.”

 

Concrete voorbeelden
Volgens Robert is dat niet het enige voordeel van een incompany cursus: “Je kunt gemakkelijk dieper ingaan op specifieke ontwikkelingen die spelen binnen één organisatie. Of muren waar de deelnemers tegenaan lopen. De training wordt hierdoor een kruising tussen een cursus en consultancy. Een perfecte combinatie! Daarnaast heb je de mogelijkheid om specifieke voorbeelden te gebruiken die passen bij de groep en context. Bij een cursusgroep waarbij het gaat om interoperabiliteitsstandaarden voor een laboratorium, gebruik ik ook voorbeelden die gericht waren op het lab. Ik ga het dan niet over radiologie hebben.”

 

Niveauverschillen
“Je hebt altijd wel te maken met niveauverschillen tijdens een incompany cursus. En hier is in alle gevallen wederzijds begrip voor! Zo probeer ik altijd van tevoren verwachtingen te managen. Dan geef ik het bijvoorbeeld aan als een module wat gecompliceerder is. Dus dat het voor de minder ervaren deelnemers niet erg is als ze nog niet alles begrijpen. Verder zorg ik voor opdrachten van verschillende niveaus, soms met optionele onderdelen. Plus, in pauzes of na afloop van de training is er ruimte om dieper in te gaan op vragen van deelnemers die hier behoefte aan hebben. Zo zorg ik dat de cursus voor iedereen meerwaarde heeft.”

 

Kijk voor de incompany mogelijkheden op de incompany pagina.  Of stuur een mail naar [email protected].