Skip to main content
AcademyBlogIHE

IHE-Europe Connectathon 2024 in Triëst Robert Breas: “De rode draad van deze week: samenwerking!”

“Ik wilde dat ik me had kunnen klonen. Er was zoveel interessants om bij te zijn!” vertelt Robert Breas. Hij is IHE-bestuurslid en de bezocht de IHE-Europe Connectathon 2024 in Trieste. Tijd om de belangrijkste highlights en conclusies op een rijtje te zetten.

De Connectathon begon zondag met de IHE-Europa bestuursvergadering. Wat is hier voorbij gekomen?
“Hierin zitten voor Nederland IHE-bestuursleden, bestuursleden van andere IHE landenorganisaties, gebruikersverenigingen en leveranciers. We hebben het gehad over Europese projecten waarin IHE actief is. Wat zijn de Europese ontwikkelingen en hoe kan IHE bijdragen om de IHE-standaarden daarin een plek te geven? Dat zijn projecten als Unicom, i2X, xShare en Xt-EHR.”

Zie je een grote lijn in deze Europese ontwikkelingen?
“Jazeker. Je ziet uiteraard HL7 FHIR terugkomen. En ook de invloed van lokale ontwikkelingen; iedereen heeft toch andere smaken. In het algemene proces en in het hergebruik van standaarden zit de IHE-methodiek verweven. Dat is leuk en mooi om te zien. Dat zorgt ervoor dat landen niet opnieuw het wiel uitvinden. Ook de EHDS (European Health Data Space) helpt mee om de standaarden verder te ontwikkelen en van lokale smaken naar de internationale standaard te gaan.”

Wat gebeurde er op de Connectathon?
“Er waren zo’n vijftig deelnemers en bijna dertig monitoren, onder wie zeven uit Nederland. Leveranciers hadden hun huiswerk al gedaan, met een aantal proeftests. In de loop van de week werden die testen steeds ingewikkelder om gegevens uit te wisselen volgens de IHE-specificaties uit de profielen. De monitoren beoordeelden de testen (ruim 2500!) en gingen langs bij leveranciers als er iets niet lijkt te kloppen. Iedereen hielp elkaar daarbij. De sfeer was heel erg goed. De grootste concurrenten zaten samen, en leerden van en met elkaar!”

Wat gebeurde er op de IHE Experience Days?
“Dit was een programma met veel presentaties over ontwikkelingen en hoe verschillende landen IHE-standaarden toepassen. Frankrijk is bezig met beelduitwisseling volgens IHE-standaarden. Ze proberen verschillende IHE-standaarden te combineren met oog op nieuwe ontwikkelingen zoals RESTful DICOM. In Nederland heerst ook dat gedachtegoed, maar daarvoor hebben wij nog wat meer samenwerking nodig. Het belangrijkste is dat we voorkomen om voor de lange termijn een leverancierspecifieke oplossing te creëren. EHDS eist straks dat alle nieuwe oplossingen volgens internationale standaarden worden uitgevoerd. Zodat elk land makkelijk kan aansluiten op Europese ontwikkelingen. Veel landen bevinden eigenlijk op hetzelfde niveau qua ontwikkeling. De landen die wat vooruitlopen, hebben vooral wet- en regelgeving goed geregeld. Voor Nederland zou het bijvoorbeeld helpen als de Wegiz en EHDS samenkomen.”

Het opzoeken van elkaar, het samenwerken, was de rode draad van Connectathon?
“Jazeker! Ik wou dat ik mezelf had kunnen klonen, want er zoveel te doen. Ik was helaas niet bij een sessie van het Project Gemini. Hierin werken IHE en HL7 samen aan de ontwikkeling en het toepassen van FHIR. En parallel aan deze dagen liepen de IHE-Europe Plugathons, een term die HL7 heeft gegeven aan dit soort testevents. Hier werden specifiek FHIR-profielen getest om gezamenlijk kennis en ervaringen te delen. Ook was er de radiologiewerkgroep die op de Connectathon samenkwam en het vooral heeft gehad over AI. Zo zijn nieuwe AI gerelateerde profielen zoals AIR ook getest op de Connectathon. Ook informeel hebben we veel contact gehad om te kijken wat we van elkaar kunnen leren en waar we meer kunnen samenwerken. Dus het algemene thema was zeker samenwerking!”

Wat heeft deze week opgeleverd voor IHE Nederland?
“Allereerst: vernieuwde energie. Dat is toch heel belangrijk. Een aantal Nederlandse afgevaardigden had nog nooit zo’n Connectathon gezien en begrijpt nu pas echt waar het om draait. Zij hebben ook weer inzichten gekregen die hen helpen bij eigen projecten. Je krijgt ook kruisbestuiving omdat we vanuit IHE Nederland de juiste mensen kunnen koppelen aan elkaar. Het levert naast kennis dus een actieve community op, van mensen die interoperabiliteit belangrijk vinden en hiervoor de bühne op willen gaan.”

En wat heeft het jou persoonlijk gebracht?
“Ik heb weer veel geleerd op het gebied van interoperabiliteitsvraagstukken. Ik kom altijd nieuwe dingen tegen die ik weer meeneem voor mijn eigen ontwikkeling en in de cursussen die ik geef. Ik weet nu wat de belangrijkste aandachtsgebieden zijn. Daarnaast heb ik ook mijn netwerk onderhouden. Ik kijk terug op een zeer inspirerende week. En nu is het zaak om die inspiratie om te zetten naar actie!”

 

Robert Breas | Senior consultant & trainer MedicalPHIT en IHE bestuurslid

Leave a Reply