Skip to main content
IT projecten

Dutch Health Week – 19 mei 2021

Stap voor stap op weg naar de stip aan de horizon

‘Gegevensuitwisseling, of zoals je wilt databeschikbaarheid, kun je alleen samen voor elkaar krijgen.’ Dat was de conclusie tijdens het tweede rondetafelgesprek over datagedreven zorg, tijdens de Dutch Health Week.

Je kunt alleen stappen maken als de zorgverlener, de mensen van de techniek en de leveranciers samenwerken. Alle aanwezigen waren het eens dat ‘gewoon beginnen’ belangrijk is. Je moet ervaring opdoen. Want de zorg is heel complex. Ga niet alles eerst helemaal uitdenken, want dan zijn we zo tien jaar verder. Begin gewoon en richt je daarbij niet op het volledig krijgen van de BgZ inclusief alle ZIB’s (Zorg Informatie Bouwstenen) maar pak een deel op en doe de rest later. Alle aanwezigen vonden het een goed idee om gewoon te beginnen. Werk gestructureerd en stapsgewijs toe naar die stip aan de horizon.

Een interessante case is die van eOverdracht. Die draait om dossiers van patiënten die vanuit het ziekenhuis naar een verpleegtehuis gaan. Maarten Koks van ZorgDomein werkt hier als leverancier nauw samen met zorgverleners om gegevensuitwisseling via het 5-lagen model tot stand te brengen. Twiin gaat hier dit jaar ook een rol in spelen. Dat programma zorgt voor standaarden om uitwisseling op de applicatie- en infrastructuurlaag te regelen. Nictiz heeft de standaard ontwikkeld voor de informatielaag. Iedereen was het eens dat uitwisseling pas werkt als dat gebeurt op alle lagen van het interoperabiliteitsmodel, inclusief die van de wetgeving op laag 6.

Gratis Masterclass: het 5- lagen model & beyond – 20 mei 16.00 uur door Michiel Sprenger

Moderator Hans Mekenkamp stelde voor om de negen VIPP- en vier focusprogramma’s te verdelen over alle provincies. “Als ieder ziekenhuis en iedere zorgverlener alles doet, dan heb je een enorm capaciteitsprobleem. Waarom pakt niet elk provincie een programma op, zodat we niet allemaal met hetzelfde bezig zijn.” Maarten Kok van ZorgDomein, merkte op dat in elke regio andere ervaringen worden opgedaan en het belangrijk is op meerdere plekken te testen.

De chat leverde vele interessante vragen op. Onder andere over aanhaken bij internationale ontwikkelingen. Wouter de Haan van Nictiz gaf aan dat we van internationaal naar nationaal, en van nationaal naar regionaal moeten werken. Ook regionale initiatieven moeten niet afwijken van internationale standaarden. Het is zonde van de tijd om zelf het wiel uit te vinden als dat internationaal al is gedaan.

Ga niet alles eerst helemaal uitdenken, want dan zijn we zo tien jaar verder.

Auteur: Hans Mekenkamp

Als ‘inspirator’ enthousiasmeert hij mensen en hij laat hen graag grenzeloos denken.

Bekijk het profiel van Hans

Leave a Reply