DICOM overview & hands on

9 & 10 mei 2023

Locatie: Expo Houten
Datum: 9 & 10 mei 2023
Tijd: 9:00 - 17:00
Early Bird Prijs: 1.545,- 1.445,- excl. BTW

Algemeen

Tijdens een digitaliseringproject worden allerlei systemen aan elkaar gekoppeld. DICOM en HL7 zijn de meest gebruikte standaarden voor de communicatie tussen PACS en RIS en alle beeldvormende systemen. Het is belangrijk dat de beheerders van de nieuwe systemen goed op de hoogte zijn van deze standaarden, zodat zij deze zelf kunnen koppelen en eventuele problemen zelf kunnen oplossen.
In deze DICOM cursus komen alle aspecten van DICOM aan bod en krijg je hands-on ervaring op het gebied van werken met DICOM-tooling. Theorie en praktische oefeningen wisselen elkaar af tijdens deze tweedaagse cursus.

Voor wie

De DICOM Overview & hands-on cursus is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over DICOM (Digital Imaging & Communication in Medicine) en ervaring met DICOM-tooling op wil doen. Het is interessant voor medewerkers die verantwoordelijk zijn of worden voor het beheer en de implementatie van PACS, RIS en digitale modaliteiten. Dit zijn bijvoorbeeld de systeem- en applicatiebeheerders van de afdelingen Automatisering, Radiologie en Medische Techniek.

Thomas Donker, functioneel specialist clinical assistant, Meteor, LUMC

Gerealiseerd doel

“In een dagdeel heb ik mijn DICOM-kennis vergroot. In plaats van configuraties klakkeloos te ‘copy pasten’, weet ik nu precies waar ik mee bezig ben. Bij het koppelen van nieuwe modaliteiten kon ik daar direct mijn voordeel mee doen. Fouten opsporen en uitpluizen gaat zo veel sneller.”

Trainer: Jonne Muilenburg

“Het niveau tijdens een training is vaak verschillend. Je hebt mensen met vragen die heel ver gaan, of mensen die op cursus gestuurd worden. Dan is het gewoon heel mooi als alle deelnemers aan het einde van de dag begrijpen waar het om gaat.”

“Als ik dit doe, dan gebeurt dat. Een complex verhaal uitwerken en het vervolgens overbrengen, zodat anderen het ook begrijpen. Daar word ik heel blij van.”

Trainer: Erik Beudeker

DICOM is een wereldwijde standaard die onder andere beschrijft hoe medische beelden dienen te worden uitgewisseld. Zonder erbij na te denken vindt deze uitwisseling continue plaats (zowel binnen, als buiten de muren van het ziekenhuis). Wat als het fout gaat, of welke implementatiekeuzes maak je en waarom? Tijdens deze cursus komen veel oefeningen aan bod om dit in de praktijk toe te passen. Het is mooi om te zien hoe deelnemers gedurende de cursus steeds meer begrip krijgen op dit gebied.

Er zijn deelnemers aanwezig vanuit verschillende functies binnen de zorginstelling en het bedrijfsleven. In DICOM zijn er meerdere mogelijkheden om iets te implementeren.

“Het geeft mij energie om tijdens de cursus in te gaan op praktijkvragen van deelnemers en het gesprek aan te gaan hoe zij bepaalde implementaties hebben toegepast en waarom zij die implementatiekeuze gemaakt hebben.”

Inschrijven en kosten

Je kunt je inschrijven door onderaan op de button ‘inschrijven’ te klikken. Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail met daarin verdere informatie over de tijden en de locatie. De factuur gaat naar de financiële administratie van jouw organisatie. Voor deze cursus hanteren wij een minimum van tien deelnemers.

Deelname aan deze tweedaagse DICOM cursus is inclusief:
– Digitale cursusmap
– Lunch, koffie en thee

Deelnamekosten: € 1.395,00 excl. btw

Early Bird tarief
Schrijf je je tot 4 weken vóór deze cursus in, dan ontvang je een korting van € 100,00 op de deelnamekosten.

Annuleren
Je kunt schriftelijk kosteloos annuleren tot 8 dagen voor aanvang van de cursus. Na die datum zijn wij genoodzaakt de volledige kosten in rekening te brengen.

NB: mochten de RIVM maatregelen voor corona cursussen op locatie niet toestaan dan zal deze cursus online gegeven worden. Mocht je deze cursus  dan niet willen volgen dan kun je dit aangeven. 

twee mannen staan met elkaar te praten in een congresruimte

Het programma

DICOM Information Model
–       IOD
–       Modules
–       Attributes (tags, value representations)

DICOM Services en SOP Classes
–       Verificatie, Storage, Query/Retrieve, Werklijsten, MPPS
–       SCU/SCP

Afhandeling communicatie
–       DICOM-associaties
–       DICOM-berichten

Hands-on DICOM tooling
–       DICOM-editor
–       Storage emulators
–       DICOM network analyzer

Speciale onderwerpen
–       Kwaliteit en Integriteit van beelden
–       Structured Reporting (DICOM SR)
–       Portable Data Imaging

pen en notitieblok van medical phit

Inschrijven

Schrijf je hieronder direct in voor deze cursus.